funiQ logo

This article is not available in slovenski. This is the madžarski version of the article.

Csillagvár, Balatonszentgyörgy

A Balatontól és Balatonszentgyörgytől délnyugatra, erdős domboldalban helyezkedik el a Festeticsek egykori vadászvára. A világon egyedülálló, csillag alaprajzú épületben ma múzeumot találunk, ahol két állandó kiállítás is vár ránk: Európa legnagyobb plüssmaci kiállítása és középkori életpanoptikum.

a Csillagvár Balatonszentgyörgyön
A Csillagvár Balatonszentgyörgyön Photo: funiQ

A vár központi helyiségében egy több mint 30 méter mély kút található, mellette a kapitány-, az őr- és pihenő szobák, a füstös konyha. Itt kapott helyet a középkori életet bemutató panoptikum. A falusi pappal vitázó várkapitány, a lakomázó vitézek, az őrséget teljesítő katonák, az éppen fogat húzó falusi kovács és a konyhán serénykedő asszonyok mind valósághű ábrázolásban szerepelnek.

A görögkereszt alaprajzú kazamatákban (pincerendszerben) kapott helyet a világon egyedülálló huszármúzeum. A közel 150, egyenként 80 cm magas huszár egykori könnyűlovasságunk díszes viseletét jeleníti meg, de láthatjuk időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat is, a sort pedig az I. világháború katonái zárják.

A régi feljegyzések alapján kiderült, hogy a Csillagvár az 1820-as években épült, Festetics László gróf vadászkastélyának. Majd még ebben az évtizedben árokkal és magas sánctöltéssel vették körül az épületet, amely így már leginkább egy középkori végvárhoz hasonlított. Az épületet 1957-ben műemléki védelem alá helyezték.

Az épület falain a régi paraszti élet mindennapi használati tárgyait láthatjuk. A közel 1,5 hektáros területen 2006-tól művészeti alkotótáborokat indítanak, amelynek alkotásait is megcsodálhatjuk a parkban. Az egykori grófi istállóban ma csárdát találunk, és egy kovácsműhely is vár ránk a parkban, ahol mi magunk is megpróbálkozhatunk a nekünk tetsző tárgyak elkészítésével. A szabadtéri színpadon a „Csillagvári Esték” rendezvénysorozatát is megtekinthetjük.

A Csillagvárban lovaskocsizhatunk, lovagolhatunk, kipróbálhatjuk az íjászatot és a dobócsillagozást. Az Állatudvarban hazánkban őshonos állatokat és honosított fajokat egyaránt találunk, így simogathatunk és etethetünk kecskéket, racka- és merinói juhokat, magyar fajta baromfikat, nyulakat, magyar tarka tehenet és egy mosómedve mindennapjaiba is bepillantást nyerhetünk. A ragadozók világával egy solymászbemutató keretében ismertetnek meg bennünket, ahol láthatjuk a madarak mozgását, felrepülését és leszállását, valamint meg is érinthetjük ezeket a csodás madarakat és egy közös fotót is készíthetünk velük.

A környezet tökéletes hangulatához a szalonnasütés illik, erre is lehetőségünk van a Csillagvár parkjában, de bográcsozhatunk is, ha inkább egy paprikás krumplira vágynánk. A helyszínen tűzrakót, fát, edényeket, sőt még alapanyagot is biztosítanak számunkra. És amíg az étel készül, a gyerekek jót játszhatnak a fából készült mászókán, hintán, libikókán és a többi játszótéri játékon.

A múzeumot Koroncz Ilona, Túri Török Marcell és Túri Török Tibor alapították, utóbbi egyébként Keszthely számos múzeumának is alapítója, tulajdonosa.

A Csillagvár márciustól októberig látogatható.

Elérhetőség

Cím: 8710 Balatonszentgyörgy, Irtás dülő
Tel.: +36 30 593 3855 (Országh Béla); +36 30 406 1827 (Lóki Viktória)
E-mail: csillagvarmuzeum@gmail.com; info@csillagvar.hu
Web: www.csillagvar.hu

Még több élménypark a Balatonnál

Élmények, kalandok a Balatonnál Összeszedtük, hogy hova érdemes menni, ha nem volt elég az aznapi mozgás: listánkban szerepelnek a Balaton körüli kalandparkok, víziparkok, bobpályák, paintball pályák, egy mezítlábas ösvény és csupa olyan hely, ahova a kalandvágyó gyerekeket és felnőtteket bármikor el lehet vinni.