funiQ logo

This article is not available in slovenski. This is the madžarski version of the article.

Balatonberény

A déli part legnyugatibb települése, ahol a három strand mellett egy igazi gótikus templom vár minket.

1906-ban néptánc-, népszokás- és népdalgyűjtő útján Bartók Béla is járt a községben. (A nagy magyar zeneszerző balatonberényi gyűjtőútját a főutcán emléktábla is őrzi).

épített keret egy szép, balatonberényi panorámafotóhoz
Épített keret egy szép, balatonberényi panorámafotóhoz Photo: funiQ

Túraajánlatok

Kis-Balaton-Nagyberek kerékpáros túra

Balatonberény - Balatonszentgyörgy - Vörs - Somogysámson - Marcali - Nikla - (Somogyvár) - Lengyeltóti - Buzsák - Csisztapuszta - Fonyód

Hossz: 90 km

Látnivalók

Keresztelő Szent János-templom

Az 1350 körül épült katolikus templom a magyar gótika egyik fontos emléke. 1733-as átalakítása során kapta barokk tornyát, ám az épület többi része megőrizte az Anjou-kori építészet jellemzőit.

Múltház (tájház)

A régi talpas házban helytörténeti és népművészeti kiállításokat tekinthetünk meg.

a balatonberényi tájház, amely a Múltház nevet viseli
A balatonberényi tájház, amely a Múltház nevet viseli Photo: funiQ

Egyéb látnivalók: Szent Vendel szobor, 1956-os emlékmű, Kossuth Lajos mellszobra, Hősi emlékmű, Bartók Béla domborműporté, Kétfigurás parkdíszítő-szobor, Trianon-móló (Henger park), Gergye-kereszt, Horvát-kereszt, Kiss–Mikula-kereszt, Jézus-szobor, Mária-szobor, Kopjafa, Festőház, Csicsergő-félsziget, Balaton utcai park, Henger park, Szabadság téri park, Szőlőhegy, Műemlék pincék, Kagylós rétegsorok.

nádtetős lakóház Balatonszentgyörgyön
Nádtetős lakóház Balatonszentgyörgyön Photo: funiQ

Szolgáltatások

Községi strand A 350 méteres strandszakasz könnyen megközelíthető kerékpárral és autóval is. A víz lassan mélyül, a bejutást pedig egy hosszú stég is segíti. Az ingyenes parkolás mellett kerékpártárolót és ingyenes Wifit is igénybe tudunk venni.

Szabadstrand A balatonberényi szabadstrand egy nádasokkal, kis szigetekkel és hangulatos öblökkel tagolt, hosszan elnyúló, ingyenesen használható partszakasz. A Csicsergő-sziget pedig egy igazi madárparadicsom, ahol fényképezőgéppel is érdemes eltölteni néhány órát egy-egy különleges madárfotó reményében.

Nudista Strand és Kemping A Balaton-part legnagyobb naturista strandja várja a természetes fürdőzés kedvelőit Balatonberényben. A nádassal, fákkal és kerítéssel körülvett területen zavartalanul pihenhetünk, napozhatunk, fürödhetünk. Büfék és éttermek gondoskodnak rólunk, emellett naturista kemping is tartozik a területhez.