funiQ logo

This article is not available in slovenski. This is the madžarski version of the article.

Maróc

A dél-zalai zsákfalu a környező domboknak és szépen kialakított horgásztavának köszönhetően kedvelt kirándulóhely.

agár sisakoskosbor
Agár sisakosbokor Marócon Photo: MTDMSz/Cartographia ©

Túraajánlatok

Látnivalók

Maróci-tó A falu határában lévő 11 és fél hektáros horgásztó népszerű pecázó- és kirándulóhely. Partján pihenőhelyeken élvezhetjük a természetet, a horgászni vágyók pedig akár este is űzhetik sportjukat.

Olajos körút - Papp Simon útján turistaútvonal Zala egyik jelentősebb gyalogos túraútvonala a dr. Papp Simon geológus nevét viselő körtúra, amely a megye egykori olajvidékével kapcsolatos területeken vezet végig. A geológus nyomában járva megcsodálhatjuk a Vétyemi ősbükköst, a Maróci-szőlőhegyet és számos, Zala megye kínálta látnivalót.

Rózsafüzér Királynője-templom A község római katolikus temploma 1948-ban épült.

Egyéb látnivalók: Szent Teréz-kápolna, Maróci-hegy

Története

A faluról 1408 óta vannak írásos emlékeink, akkor még Maroth néven említették. A XV. században eleinte Pákához tartozott, de gyakran váltottak egymást a terület birtokosai.

A török időkben, mint rengeteg más falu, elnéptelenedett, 1690-ben már pusztaként említik. Ez az állapot még a XVIII. században is tartott, lassan tért vissza a faluba az élet. A század végén a Bertha család birtokához tartozik. 1828-ban mindössze 14 házból állt Maróc és 26 lakos élt itt. Ekkoriban a helyiek szőlőművelésből éltek.

A szocializmus során nem változtak a falu földviszonyai. Ekkoriban épült fel a templom, államosították az iskolát, amely felső tagozatát 1965-ben megszüntették. 1960-ban a művelődési ház mellett még egy 40 férőhelyes mozi is volt a faluban.