funiQ logo

This article is not available in slovenski. This is the madžarski version of the article.

Ábrahámhegy-Keszthely hosszú kör

Download track as GPX file to load it on your GPS device.
Teljes táv: 84 km
Össz. emelkedő:  500 m
Össz. lejtő: -500 m
Magasság max.: 270 m
Magasság min.: 104 m

Ábrahámhegyről a Balatoni Bringakörutat követjük Keszthely felé, Badacsonyon, Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson át, visszafelé pedig részben alternatív útvonalon, a Keszthelyi-hegység kevésbé ismert falvai között kalandozunk és felfedezhetjük a Badacsony északi oldalát.

Badacsonyig a 71-es út melletti kerékpárúton, majd pedig az ún. Római úton tekerhetünk nyugat felé. Egy kis forgalmú útra térve intünk búcsút a Badacsony szőlőinek, majd néhány száz méterrel később bicikliúton folytatjuk, amely egy idő után csatlakozik a 71-es úthoz, és mellette halad egy ligetes-fás területen. A tájképet balról a szigligeti vár uralja, szemből pedig egyre jobban kiemelkedik a Keszthelyi-hegység zöld tömbje. Így érkezünk meg Balatonedericsre. A település végétől a bicikliút balra kanyarodik, és főleg a vasút mellett halad, eleinte közvetlenül a parton, majd kicsit távolabb.

http://funiq.hu/balatongyorok

Balatongyörök nevezetes helye a Szépkilátó-domb. Ha innen körülnézünk, szinte az összes tanúhegyet láthatjuk, kivételes panoráma nyílik innen.

http://funiq.hu/vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy legizgalmasabb emléke egy 300 éves kápolna a Szent Mihály-dombon, amit a legenda szerint balatoni halászok építettek hálául egy viharból való megmenekülésükért.

http://funiq.hu/gyenesdias

Gyenesdiáson ősi borospincék és egy pásztorház őrzi a település üdülőközpont előtti múltját.

Keszthelyen a főutca és a Festetics-kastély érintésével Várvölgy felé kanyarodunk a város északi részén, dombnak felfelé, és bevetjük magunkat a Keszthelyi-hegység sok fenyő uralta rengetegébe. Az erdőből kiérve legurulunk és megérkezünk Várvölgybe, amely két falu, Alsózsid és Felsőzsid egyesülésével jött létre. Érdemes lehet megállni a gótikus eredetű katolikus templomnál, mielőtt ismét felfelé indulunk a faluból kifelé.

http://funiq.hu/varvolgy

Várvölgy után főleg lefelé gurulva tetszetős, szőlősorokkal díszített dombok között haladunk Lesencefalu és Lesencetomaj felé. A két falu közül inkább az utóbbi érdekes: legfőbb látványossága a Nedeczky-kastély (ma szociális otthon), de a Szent Anna-templom is megéri a kitérőt.

http://funiq.hu/lesencetomaj

A falu közepén jobbra kanyarodva Nemesvita felé vesszük az irányt, először aszfalt-, majd földúton haladva. Ahogy közeledünk Nemesvitához, bal oldalon egyre jobban kibontakozik a Szent György-hegy és a Badacsony sziluettje, bizonyos napszakokban egészen különleges hangulatot kölcsönözve a tájnak. Búzamezők, erdőfoltok között tekerünk, és a „kertek alatt” érkezünk meg Nemesvitára. A falu gyönyörű fekvésű: a Keszthelyi-hegység oldalában, girbegurba utcákon ódon parasztházak állnak. A Széchenyi utca folytatásában tudunk tovább menni Balatonederics felé.

http://funiq.hu/nemesvita

Balataonedericsen a főutcán megyünk végig, útba ejtve a Keresztelő Szent János templomot. Ebben a faluban van az ún. Fekete-kastély is, ami sajnos elhagyatottan áll.

http://funiq.hu/balatonederics

Balatonedericsnek a tóhoz közeli részén rákanyarodunk a Balatoni Bringakörútra Tihany irányába, és Badacsonytördemicig ezen haladunk, majd észak felé fordulunk, és a Badacsonyt északról megkerülve Nemesgulácsot, Káptalantótit és Salföldöt felfűzve jutunk vissza Ábrahámhegyre. Számítsunk rá, hogy Salföld előtt és után még vár ránk egy kis emelkedő, utána viszont jól megérdemelt gurulás következik a partra.

http://funiq.hu/nemesgulacs

http://funiq.hu/kaptalantoti

http://funiq.hu/salfold

Legelők között érkezünk meg Nemesgulácsra, amely a nevét a fölötte magasodó Gulácsról kapta. Az egykori nemesi kúriában ma iskola üzemel. Majd tovább haladunk a tanúhegyek között Káptalantótira és a Balaton-felvidék egyik gyöngyszemére, Salföldre, és végül Ábrahámhegyre.